Sunt 145 de restaurante Michelin în lume și un bărbat le-a încercat pe toate. Suma? 200.000 de euro

de: Ozana Mazilu
11 09. 2024
Care e cel mai scump restaurant Michelin unde a mâncatul germanul

Un german pasionat de gastronomie a cheltuit 200.000 de euro pentru a vizita toate cele 145 de restaurante din lume care au fost distinse cu prestigioasele trei stele Michelin.

Cel mai scump restaurant Michelin unde a mâncatul germanul

Matthias Ruhl, în vârstă de 50 de ani, și-a dedicat 17 ani pentru a-și îndeplini acest vis culinar, călătorind pe întregul glob pentru a experimenta cele mai rafinate preparate ale artei gastronomice.

Inginer de software stabilit în Los Altos, SUA, Ruhl și-a început aventura gastronomică în 2007, când a vizitat pentru prima dată restaurantul The French Laundry din Yountville, California, moment care i-a trezit pasiunea pentru bucătăria de înaltă clasă. De atunci, și-a făcut un scop din a vizita cât mai multe restaurante de acest gen, integrându-și pasiunea în vacanțele și călătoriile de afaceri pe care le întreprindea.

Totuși, planul său ambițios a luat avânt abia în perioada pandemiei de Covid-19, când, blocat acasă, a decis să își completeze lista de restaurante de trei stele pe care nu le vizitase încă. În acea perioadă, mai avea în jur de 70 de astfel de localuri de vizitat, iar în timp ce restul lumii era în carantină, Ruhl își punea la punct itinerariul culinar.

Printre restaurantele care l-au impresionat se numără Alinea din Chicago, pe care l-a vizitat pentru prima dată în 2007, când acesta avea doar o stea Michelin. Deși localul a obținut între timp trei stele, Ruhl a remarcat cu regret că, la o vizită ulterioară în 2015, energia creativă a locului părea să fi dispărut.

După pandemie, primul restaurant de trei stele pe care l-a vizitat a fost Castelul Schauenstein din Elveția. De-a lungul călătoriilor sale, Ruhl și-a documentat experiențele pe blogul său, „Travels for Stars”, oferind cititorilor o privire în universul elitist al gastronomiei de top. Cu toate acestea, nu toate restaurantele au permis fotografierea preparatelor, ceea ce a adăugat o notă de exclusivitate experienței sale.

200.000 de dolari ca să-și facă damblaua

În total, Ruhl estimează că a cheltuit aproximativ 100.000 de euro pe mâncare și încă 100.000 de euro pe cheltuieli de călătorie. El menționează că a atins pragul de un milion de mile de zbor la United Airlines, reflectând amploarea călătoriilor sale.

Cel mai scump meniu pe care l-a savurat a fost la restaurantul Ultraviolet din Shanghai, unde un meniu special, inclusiv acompaniamentul de vin, l-a costat 8.888 de yuani, echivalentul a aproximativ 1.400 de dolari de persoană. Cu toate acestea, Ruhl consideră că experiența a meritat fiecare cent, datorită rafinamentului culinar și serviciului excelent.

În ciuda pasiunii sale, Ruhl subliniază că nu este un critic culinar profesionist și că opiniile sale sunt extrem de subiective, concentrându-se mai mult pe mâncare decât pe ambianța restaurantelor. Evaluările sale variază de la 1 la 20, reflectând diversitatea experiențelor sale.

Pe 22 aprilie 2024, Ruhl a atins „linia de sosire” cu o cină la Le Gabriel din Paris, completând astfel lista celor 145 de restaurante cu trei stele Michelin. Înaintea lui, doar alți doi pasionați au reușit această performanță, însă extinderea continuă a ghidului Michelin a făcut ca Ruhl să devină deținătorul actualului record.